top of page
Keuzehulp
1ste leerjaar

Je schoolloopbaan bestaat voor een stuk uit keuzes maken. Vanaf het middelbaar worden die steeds belangrijker omdat ze ook mee je vervolgstudies en zo je toekomst bepalen. Maar er is meer. Je keuzes helpen je bepaalde vaardigheden zoals zelfstandigheid, creativiteit, doorzettings- en samenwerkings-vermogen te ontwikkelen. Deze skills maken immers het verschil, niet alleen in het onderwijs, maar in het leven tout court.

Welke studiekeuze je in het eerste leerjaar ook maakt, het keuzepakket wordt aangevuld met een uurtje studieatelier en een uurtje informatica.

In studieatelier gaan leerkrachten met jou aan de slag om na te denken over je studieaanpak bij de start van je schoolcarrière in het middelbaar. Ze leren je er als het ware leren, maar hebben daarbij ook veel aandacht voor jouw plaats in de groep. In de Middenschool geloven we immers dat een leerling die zich goed voelt in de klas, eenvoudigweg veel makkelijker studeert en bijleert. Zoiets belangrijks laat je toch niet aan het toeval over?

Latijn?

Latina viva!

Laat je niet beetnemen. Je hoort wel eens zeggen dat Latijn een dode taal is. Latijn wordt vandaag inderdaad niet meer gesproken als moedertaal, maar Latijn is zeker niet dood! Misschien lees je graag de dolle avonturen van Asterix en Obelix? Of vond je de film Gladiator vreselijk spannend en keek je wel eens mee naar de serie Rome op televisie? Ga je graag op reis en ben je al eens in de sporen van de Romeinen getreden in een van de landen rond de Middellandse zee, waar we nog tempels, amfitheaters en aquaducten kunnen bezoeken? Leerlingen die kiezen voor de optie Latijn, dompelen zich onder in een historisch bad. Zij leren met taal omgaan op een erg onderzoekende manier. De vaardigheden die ze daarbij aanscherpen, helpen hen later ook als zij andere talen, maar breder zelfs andere vakken moeten studeren. Allemaal leuk, maar in de eerste plaats kies je best voor Latijn omdat je Latijn wil kennen, doorgronden wat in die oude teksten is opgeschreven. Wat een avontuur!

STEM

Science technology engineering mathematics

Je bent geïnteresseerd in levende wezens en in niet-levende stof, een vlucht overvliegende vogels doet je verbeelding op hol slaan en je ziet sneller dan wie ook de verse paddenstoelen in een herfstbos, je wil meer weten over de werking van je eigen lichaam, je bent bezorgd over ontbossing en watervervuiling en je wil graag leren hoe je die kan meten en wat je er misschien zelf kan aan doen. Je houdt van onderzoekend werken. Je wil af en toe verwonderd en uitgedaagd worden. Je wil je laten overdonderen door proefjes en resultaten die even vaak aan Harry Potter als aan schoolwerk doen denken.
Voor wie wil graven in de wetenschapstuin is een optie met STEM zeker en vast een aanrader. Veiligheidsbrillen op, stofjas aan. Het is labo-tijd

bottom of page